Jak vybrat pelech pro velkého psa?

Pelech nebo lehátko pro velkého psa?

Údržba látkových pelechů pro velké psy je náročná, obzvláště pak v případě pelechů pro velké psy. Polštářový pelech či matrace do sebe vstřebávají vlhkost, prach, pyly a spóry plísní a pokud se často neperou, mohou se stát domovem roztočů, zdrojem plísní. Rozebírání, praní, sušení a opětovné skládání velkých pelechů s výplněmi je natolik komplikovanou záležitostí, že se - a to si přiznejme - v málokteré domácnosti perou dostatečně často. Důvodem méně častého praní může být i fakt, že polštářový pelíšek vypadá po každém praní hůře, barvy blednou, látky podléhají opotřebení. Rovněž běžný úklid domácnosti, vysávání, vytírání podlahy, prostě důkladný úklid okolí pelíšku nám manipulace s ním komplikuje.

Velmi rychlá, snadná a důkladná údržba s minimálním zatížením domácnosti prachem, dlouhá životnost, odolnost materiálu potahu proti plísním a snadná eliminace roztočů v dnešní uspěchané a alergeny zatížené době dělá z elegantního a stylového voděodolného lehátka Anadi ideální pelech pro střední a velké psy.

Není lehátko jako lehátko

Na tuzemském i zahraničním trhu dnes najdeme velkou nabídku lehátek z různých materiálů. Jak se v ní zorientovat? Jedním z prvních ukazatelů kvality může být cena. Bylo by velmi naivní se domnívat, že kvalitní, pevné a odolné lehátko s dlouhou životností pořídíme za nízkou cenu. Nízká cena v každém případě vypovídá své o použitých materiálech případně i technologických postupech výroby. Otázka, která nám tedy logicky vyvstane je: Na co se zaměřit při srovnávání lehátek v podobné cenové relaci?

10 rad jak vybrat lehátko

Na co se tedy zaměřit při výběru lehátka?

1) Nosnost lehátka

Výrobce by měl vždy uvádět nosnost lehátka. Ale pozor - velký rozdíl je mezi nosností v případě, kdy si velký pes na lehátko v klidu lehne a leží, a v případě, kdy na něj naskakuje pes - nebo i více psů - při divokých hrách. To jsou dvě velmi rozdílná čísla. Většina výrobců uvádí pouze první údaj, který je zavádějící, protože v případě, že velký pes o hmotnosti 45 kg nebude na lehátku s nosností 50 kg jen ležet, ale zahrne jej i do svých divokých her, lehátko to nevydrží. A psovi těžko vysvětlíte, že lehátko má používat pouze k ležení. Z naší zkušenosti víme, že temperamentní 50 kg rotvajler dokáže lehátko zatížit více, než 100 kg těžký klidný moloss. Mnoho výrobců dokonce neuvádí údaj o nosnosti vůbec. Nebojte se prodejce na tyto zásadní údaje zeptat, pokud nejsou jasně deklarovány jako u lehátka Anadi.

2) (Ne)stabilita

Mnoho lehátek se časem rozviklá, rozpadne. Často je nestabilita konstrukce patrná už u nového lehátka. Pokud nakupujete osobně, udělejte si před koupí jednoduchý test - chyťte lehátko za konstrukci a zahýbejte s ním ze strany na stranu.

3) (Ne)dostatečná velikost

Většina lehátek se vyrábí pouze do velikosti XL, přitom právě pro obří psy je lehátko ideálním venkovním i vnitřním pelchem . Někteří výrobci uvádějí, že lehátko ve velikosti XL je vhodné i pro obří psy. Ti se tam skutečně vejdou, ale jen stočení do klubíčka. Spousta psů si chce udělat při odpočinku pohodlí, roztáhnout se, měnit polohy, a především senioři potřebují svůj komfort. Lehátko Anadi se vyrábí nejen ve velikosti 2XL pro obří plemena, ale i 3XL pro více psů. Obezřetnost je třeba při koupi kovového lehátka, jehož nožičku jdou od potahu několik cm vodorovně a až poté se stáčejí k zemi. U těchto typů lehátek se rozměry lehátka výrazně liší od rozměrů jeho ložné plochy. U deklarace by tedy měly být uvedené rozměry dva - lehátka a ložné plochy. Pokud prodejce uvádí pouze jeden rozměr, neváhejte ho požádat o upřesnění.

4) (Ne)vhodný materiál potahu

Některé potahové materiály se při při pravidelném používání odřou a vypadají nehezky, a to i za překvapivě krátkou dobu. Barvy na slunci blednou. Většinou lze koupit náhradní potahy, ale cena kvalitního lehátka je vysoká a vydávat pravidelně peníze za nový potah není zrovna ideální. Na mnoha lehátkách se i při slabším dešti tvoří louže, po vylití déle vysychají. Nevhodné jsou různé celtoviny, plachtoviny. U lehátka Anadi je na potah použitý jeden z nejkvalitnějších materiálů kompozitní Batyline® se specifickými vlastnostmi.

5) Prověšení potahu

Tedy tvarová stálost materiálu potahu. Prověšení sice do určité míry nevadí, ovšem u mnoha typů lehátek je dříve či později tato míra překročena. Z lehátka je pak "vana". Proto určitě není od věci zajímat se i o parametry materiálu potahu. U lehátka Anadi jsou parametry potahu Batyline® jasně deklarovány. Některá lehátka využívají jako potahovinu materiál, který se na první pohled Batylinu podobá. Je dobré vědět, že se může jednat - a nezřídka se jedná - o mnohem levnější materiál z Asie naprosto rozdílných parametrů.

6) (Ne)vhodný střih potahu

Nevhodný střih je vážné téma, neboť může zapříčinit i zranění psa s trvalými následky. I v současné době jsou na trhu lehátka, která mají v rozích mezeru mezi potahem a konstrukcí. Pokud pes při nastupování nebo slézání do této mezery šlápne, obzvláště pokud lehátko zahrnuje do svých her, čemuž nelze zabránit, může to vést k jeho zranění. A to od zatrženého paspárku po zlomený prst či nohu s následnou artrózou.

7) Způsob údržby

Především u lehátek umístěných v interiéru se zajímejte o způsob jejich údržby. Jakým způsobem lze potah zbavit špíny, případně zápachu. Lze ho sundat, vyprat, nebo jiným způsobem účinně očistit i při silném znečištění? U lehátka Anadi je údržba snadná, rychlá a jasně deklarovaná.

8) Celoroční umístění venku

A na nechráněném místě - pokud lehátko nekupujete pouze za účelem umístění v interiéru. Většině lehátek, které jsme testovali, trvalé umístění na dešti a sněhu nesvědčilo i přesto, že bylo deklarováno venkovní použití. Netýká se to plastových lehátek, jejich problémem je spíše nosnost a stabilita. Kovová lehátka ošetřená kvalitním nástřikem a deklarovaná pro venkovních použití, začínají dle našich zkušeností rezivět již po první sezóně na choulostivých místech, např. ve svárech, v místě odření, ve škrábancích, u šroubů, resp. včetně šroubů. Další sezóny tento problém jen prohlubují. Je to stejné, jako u kovového plotu ošetřeného i tím nejkvalitnějším nátěrem - stejně se musí stále pravidelně ošetřovat. U voděodolného lehátka Anadi díky použitým materiálům není problém s trvalým celoročním umístění na nechráněném místě.

9) Rozložitelnost lehátka

Je výhodou, pokud lze lehátko rozložit a zase složit. A to nejen kvůli cestování, jednoduché přepravě lehátka, ale i pro případ, kdy by bylo potřeba z jakéhokoliv důvodu vyměnit potah. Rozkládání by nemělo výrazně snižovat životnost lehátka, což může být problém některých kovových i plastových lehátek.

10) Pozáruční servis

Záruční servis by měl být a většinou i je samozřejmostí. Nezapomínejte však na pozáruční servis. Poškozená lehátka po záruce většina prodejců neřeší, maximálně vám prodá náhradní potah. Nemluvě o běžném pelechu pro psa, ať jakkoliv luxusním, je obvykle neopravitelný. Pokud se na lehátku či luxusním pelechu po uplynutí záruční lhůty cokoliv poškodí a žádný pozáruční servis nefunguje, je to sice cenná, ale nepřiměřeně drahá zkušenost. Lehátko Anadi je kompletně servisovatelné, veškeré náhradní díly je možné objednat, čímž se z dlouhodobého hlediska překvapivě stává lehátko s vyššími pořizovacími náklady "nejlevnějším pelíškem".

Více o lehátku Anadi ZDE